ЕМОТИВНА ИСПОВЕСТ НА ЕДНА НАПАТЕНА ДУША ОД АЛКОХОЛОТ

Г-не Илија, со особено внимание и со солзи во очите, едвај успеав да ја дочитам Вашата исповед. Мојот починат сопруг, роден 54 година, си го уништи животот со алкохол. И покрај сите наши напори, бевме немоќни да го спасиме. Во алкохолниот пекол страдаше тој, а и ние исто така, макар што имаме три мирни, паметни, […]

БЛАГОДАРНОСТ ДО СИТЕ КОИ МИ ПОМОГНАА И КОИ СЕУШТЕ МИ ПОМАГААТ ВО МОЈАТА БОРБА СО АЛКОХОЛНОТО ЗЛО

Кога ќе видиме човек што греши, да се сетиме дека и ние сме грешни, кога ќе видиме страст во некого, да се сетиме дека и ние сме биле такви. На тој начин ќе чувствуваме блискост и сродност со секого на овој свет, ќе чувствуваме дека ќе бидеме многу посреќни ако помогнеме да бидат среќни и […]

НЕ Е СТРАШНО АКО ЧОВЕК НЕ ЗНАЕ – СТРАШНО Е АКО НЕ САКА ДА ЗНАЕ

Многу алкохоличари мислат дека не им е местото во Клуб на лекувани алкохоличари, дека не можат да говорат на начинот на кој говорат луѓето кои подолго време, со години, го посетуваат клубот, дека не можат проблемите предизвикани од алкохолот да ги чувствуваат како нив. Убедени се дека не можат да се залажуваат и дека од таквото […]

А ШТО ПРАВИМЕ НИЕ ЗА ДА ПОМОГНЕМЕ

А што правиме ние? Не само што не правиме ништо за да се уништат условите во кои се создаваат така несреќни луѓе, како што се алкохоличарите, туку само ги одобруваме оние места во кои тие се создаваат. Тие места се добро познати, тоа се: местата за производство и продажба на алкохол – кафеаните, пивниците, јавните […]

ЗАБЛУДИТЕ КАЈ АЛКОХОЛИЧАРИТЕ

Секој алкохоличар потсвесно знае, дека во неговиот живот ништо не е добро, дека многу работи треба да ги промени. А да го измени човек може само тоа што е исклучиво во негова власт, да се измени себе си. Но, за да може да се измени, алкохоличарот пред се треба да признае дека самиот тој не […]

ЛОШИТЕ ДЕЛА – ПРОИЗВОД НА ЛОШИТЕ МИСЛИ

Не може човек само со телесен напор да се спаси од гревот, страстите, посакувањата. Може да се спаси само со напорот на своите мисли. Само со правилно насочување на нашите мисли, можеме себе си да се навикнеме на самооткажувањата, понизноста и вистината. Кога со стрплив напор, како еден вид тренинг, ќе ги навикнеме своите мисли на […]

ВИСТИНАТА НА СВЕТЛИНАТА НА ДЕНОТ

За да се дојде до вистината, таа не треба да се дели, а за да не се дели, треба вистински да се сака, човек да се помирува и да го сака и тоа, со што во тој момент не се согласува. Сето тоа во што навистина веруваат вистинските апстиненти, е непобитна и докажана вистина; таа може […]

ПАТОТ ДО УСПЕХОТ ВО БОРБАТА СО ПОСЛЕДИЦИТЕ ОД АЛКОХОЛОТ

Нема точно одреден пат што води до успехот или неуспехот во борбата со алкохолното зло, бидејќи тој е премногу сложен. Воопшто говорејќи, ако сакаме да знаеме – зошто некои луѓе успеваат да ја победат алкохолната болест, а некои целосно пропаѓаат, единствен одговор на тоа е: ќе успеат да се оттргнат од канџите на алкохолот оние, кои […]

ПОРАКА ЗА СПАС ОД АЛКОХОЛНОТО ЗЛО

На крајот, им испраќам порака на оние кои почетниот неуспех можеби ги поколебал, на сите оние кои, како и јас на почетокот, се сомневаат во значењето од посетувањето на Клуб на лекувани алкохоличари, на оние кои не ја осознале вистинската улога на клубот во нивното лекување од алкохолната болест и во правилното обликување на животот […]

МИРОТ ВО ДУШАТА – НАЈГОЛЕМО БОГАТСТВО

Денес гледам колку сум ги малтретирал моите најмили со тоа што од нив секогаш сум барал да имаат доблести кои самиот не ги поседував. Иако сум свесен дека не ќе можам да поправам и да надоместам се што сум погрешил, сепак, се надевам дека Бог ќе дозволи да поживеам доволно, да барем нешто надоместам, да […]