ВОСПИТУВАЊЕТО – ПРЕВЕНТИВНА ЗАШТИТА

На сите страни околу нас врие од деца. Не смееме ниту да претпоставиме дека се раѓаат и растат за да станат пијаници, наркомани, дивјаци. Цело време се кажуваат приказни дека треба да се спасуваат луѓето и детските животи, а се уништуваат. Треба да се вложат напори од децата да се изградат достоинствени луѓе. Само тоа […]

УЛОГАТА НА ИНСТИТУЦИИТЕ ЗА УБЛАЖУВАЊЕ НА ПОСЛЕДИЦИТЕ ПРЕДИЗВИКАНИ ОД АЛКОХОЛОТ

Пред да почнам активно да се занимавам со алкохолизмот – помагање на луѓето полесно да го најдат патот за излез од алкохолниот пекол, мислев дека најголем непријател и најштетна болест е глупоста, бидејки… од злобните луѓе не штитат пријателите и државата, но… никој не не штити од глупаците! За нив мислев дека се најголеми непријатели, […]

ПОБЕДЕТЕ ГО АЛКОХОЛОТ – ПРОНАЈДЕТЕ ЈА СРЕЌАТА

ВОВЕД Триесет години бев заробен во алкохолниот пекол, бев изгубен во времето и просторот, бев глупав, се наоѓав во длабок сон… триесет години бев умрен! Безгрижно патував низ пеколниот алкохолен лавиринт и за жал заедно со мене и, заради мене, патуваа и моите најмили. Освен моите најмили – сопругата и децата, речиси сите други кренаа […]

КАКО ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА АЛКОХОЛИЧАРИТЕ

Како можеме најлесно и најсигурно да им помогнеме на алкохоличарите? Треба сите ние да ја признаеме нашата вина за несреќната состојба на многу луѓе, на кои сме можеле и… на кои сеуште можеме да им помогнеме, а потоа сé што порано ни изгледало невозможно, ќе ни изгледа лесно и пријатно! Тогаш нема да се плашиме […]

Најчести семејни нарушувања, како последица од алкохлизмот

Најчести семејни нарушувања, што се јавуваат поради алкохлизмот се: Нарушени комуникации:         Поради долгогодишни манипулации и избегнување на одговорноста, алкохоличарот воспоставува нарушени комуникации, во кои свесно или несвесно се вклучуваат останатите членови на семејството. Комуникациите се нејасни, двосмислени и противречни. Алкохоличарот обично зборува полувистини, ја премолчува суштината и поголемо значење им дава на неважни поединости. […]

ПРИСУСТВУВАЈЌИ НА СРЕДБИТЕ ВО КЛУБОТ РАЗБИРАМЕ ДЕКА . . .

Вие, кои што за прв пат доаѓате во клубот, вероватно сте разбрале дека сте влегле во големото семејство, кое сака да си го смени стилот на живот, кое сака повторно да ја најде насмевката и задоволството кај секого! За да се постигне ова, постојат неколку многу едноставни работи, кои треба да се направат. Работи кои […]

ДА ПОГЛЕДНЕМЕ ВО ОГЛЕДАЛОТО НА ВИСТИНАТА

Кога ќе се угасни светлоста на твојот духовен живот, темна сенка на твоите телесни желби ќе падне на твојот пат. Чувај се од таа страшна сенка: светлоста на твојот дух не може да го уништи тој мрак, се додека од твојата душа не ги истераш желбите на телото.    Браманска мудрост Секој човек може да биде […]

ИЛИЈА ПЕТРЕСКИ׃ КАКО ДА СЕ ПОБЕДИ КРАЛОТ АЛКОХОЛ

Џек Лондон, големиот писател кој со своите дела ги прослави борбеноста, виталноста, силната волја да се истрпат на нозе најтешките удари на судбината и да се одолее на сите предизвици, авторот на големата химна на победата на човекот врз стравот, малодушноста и очајувањето, самиот беше поразен. Го порази алкохолот. Умре во својата 40 година. Но, […]

МУДРОСТИ – МАЖ ЖЕНА

– Жените се попаметни од мажите, бидејќи знаат помалку, а разбираат повеќе. Стивенс – Ниедна жена со задоволство не ја носи износената облека од својата соперничка. Кога се во прашање ”ТУЃИТЕ” мажи, не е така избирлива. Саган – Без причина ги обвинуваме жените׃ не не разочаруваат тие, туку идеалот што за нив сме го створиле. […]

ПОСЕБНО ВНИМАНИЕ ТРЕБА ДА ИМ ПОСВЕТИМЕ НА ВОСПИТУВАЊЕТО НА ДЕЦАТА

Во битката со алкохолното зло, кое како темен облак се надвиснало и се заканува да ја угасни светлината на радоста и среќата во душата на луѓето, особено на младите луѓе, треба да се вклучат сите разумни луѓе и сите институции на власта.         На сите страни околу нас врие од деца. Не смееме ниту да […]