ОПШТО ПРИФАТЕНИ ПРАВИЛА ЗА ОДРЖУВАЊЕ ЦВРСТА АПСТИНЕНЦИЈА

За остварување на поставените задачи, апстинентите во Клубот на лекувани алкохоличари делуваат следејќи ги правилата за работа, кои се прифатени во сите клубови. Со тоа се осигурува полесна соработка помеѓу клубовите. Во својата борба со алкохолната болест, секој апстинент треба да ги почитува универзалните правила кои се применуваат во сите Клубови на лекувани алкохоличари, но […]

ЖИВОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР

ЖИВОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР Беше тоа една вечер, кога го чекавме да си дојде. Веќе беше поминало 22часот и, иако знаевме дека повторно ќе си дојде пијан, сепак го чекавме да си дојде… за заедно да вечераме. Но, тој не дојде. Јадевме колку што јадевме и легнав на креветот. Никој ништо не зборуваше, во малата […]

СЕЌАВАЊАТА НА ЕДНО ДЕТЕНЦЕ ЗА ЖИВОТОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР

СЕЌАВАЊАТА НА ЕДНО ДЕТЕНЦЕ ЗА ЖИВОТОТ СО ТАТКО АЛКОХОЛИЧАР Беше тоа еден ладен зимски ден. По два месеца престој во болница докторите констатираа дека моето здравје е подобрено до таа мера за да си одам дома. Дојде мајка ми да ме земе и тргнавме кон дома. Не ја прашав за татко ми затоа што знаев […]

“Мојот татко алкохоличар”

Ова да ти биде последен пат што крена рака на мајка ми! – викаше Дарко и гласно плачеше. Ајде кога си толку силен маж, стани и удри ме мене. Немам намера да се бранам. Долго време молчам и се однесувам како ништо да не гледам, со надеж дека ќе се освестиш. Но, гледам дека на […]

КАКО ДА ИМ ПОМОГНЕМЕ НА АЛКОХОЛИЧАРИТЕ

На Вашиот член од семејството, кој има проблеми предизвикани од пиењето алкохолни пијалаци, не му држете предавања, не го морализирајте, не го грдете, не го изложувајте на срам и на закани. Не се карајте со Вашиот член, кој има проблеми предизвикани од пиењето и секако, над се, не ги прикривајте последиците од неговото пиење. Во […]

ЖЕНА – ВЕРНОСТ

– Убавата жена, која се омажила за грд маж, личи на свеж цвет, закачен на магарешко уво. Корејска поговорка – Жената е како страчка: и двете необично сакаат светликави предмети. Алексис Киви – Мракот и најгрдата жена ја претвора во загонетна кукла. Мирослав Крлежа – Кога станува збор за злоба, жените секогаш имаат свои непресушни […]

МУДРОСТИ – ЖЕНСКИ КАРАКТЕР

– Жената може да му стане пријател на мажот по овој редослед: прво познаник, потоа љубовница, па дури тогаш пријател. Чехов – Никогаш жената не е пријател со човек, кој не е мажјак и на кој не му се восхитува, како на машки пол. Јован Дучиќ – За жената изгубената убавина, значи како за скржавиот […]

ИЛИЈА ПЕТРЕСКИ׃ КАКО ДА СЕ ПОБЕДИ КРАЛОТ АЛКОХОЛ

Џек Лондон, големиот писател кој со своите дела ги прослави борбеноста, виталноста, силната волја да се истрпат на нозе најтешките удари на судбината и да се одолее на сите предизвици, авторот на големата химна на победата на човекот врз стравот, малодушноста и очајувањето, самиот беше поразен. Го порази алкохолот. Умре во својата 40 година. Но, […]

МУДРОСТИ – “ЖЕНА”

– Кога жената треба да направи нешто лошо и злобно, да би се сетила на тоа, има вечно и бесмртно памтење. Плаут – Жените доаѓаат да гледаат претстава, но доаѓаат и нив да ги гледаат. Овидие – Жената, ако е добра, задоволна е со еден маж. Плаут – Идеална е онаа жена, која иако ви […]

НИКАКО НЕ МОЖЕМЕ ДА БИДЕМЕ ДОБРИ РОДНИНИ И ПРИЈАТЕЛИ, АКО НА ЛУЃЕТО ОКОЛУ НАС НЕ ИМ ПОМОГНЕМЕ ПОЛЕСНО ДА ИЗЛЕЗАТ ОД АЛКОХОЛНИОТ ПЕКОЛ

Драг пријателе,           Го напишав овој текст за да го изнесам тоа што сакам да ти го кажам, бидејќи помеѓу нас, заради твоето однесување, се подигна бариера, ѕид низ кој не можеме нормално да комуницираме. И, затоа што тој ѕид постои, ние стануваме се подалечни и тешко можеме да се разбереме еден со друг. За да […]