ОПШТО ПРИФАТЕНИ ПРАВИЛА ЗА ОДРЖУВАЊЕ ЦВРСТА АПСТИНЕНЦИЈА

За остварување на поставените задачи, апстинентите во Клубот на лекувани алкохоличари делуваат следејќи ги правилата за работа, кои се прифатени во сите клубови. Со тоа се осигурува полесна соработка помеѓу клубовите. Во својата борба со алкохолната болест, секој апстинент треба да ги почитува универзалните правила кои се применуваат во сите Клубови на лекувани алкохоличари, но […]

МУДРОСТИ – РЕВОЛУЦИЈА

– Ако некого го победиш со аргументи, тоа сеуште не мора да значи и дека си победил.     Чуанг Цу -Таква е војната – сé што е под неа, брзо старее и пропаѓа. Михајло Лалиќ – Се чудам како луѓето можат да преживеат една битка, без оглед како таа се завршила. Како тоа да не умираат […]

ПОРАКА ДО МЛАДИТЕ ЛУЃЕ

Истражувај го возвишеното, тежнеј кон возвишеното и ќе го достигнеш возвишеното.    Конфучие Застани! Издигни се низ своето вистинско Јас – скроти се себе си низ своето вистинско Јас. Секогаш заштитен со своето вистинско Јас, ќе живееш во најголема радост, бидејќи твоето вистинско Јас е твој господар, бидејќи твоето вистинско Јас е твоето прибежиште.     Дамапада           Почитувани […]

РЕЦИДИВ 1 – УЛОГАТА НА ПАТРОНАЖАТА

Можете лесно да убедите човек кој не знае; можете уште полесно да убедите паметен човек. Но, оној кој малку знае, а мисли дека е совршен, ни Господ Бог не може да го убеди.     Латинска поговорка Премногу сум свесен за недостатоците на врстата на која и припаѓам да би се лутел на кој било најзин член. […]