ЕДНАКВОСТ

– Создадени сме да живееме во заедница. Нашата заедница е како каменит свод, чии камења се меѓусебно поврзани, така да тој би се срушил, ако би се извлекол некој камен од него. Сенека – За доброто треба да се бориш како војник, а кој војник сам може да ја добие војната? Сартр – Соединети, дури […]

МУДРОСТИ – СМРТ

– Ах, таа смрт, сета е како ненаситна вреќа искрпена со туѓи животи.       Славко Јанески – Се што сакам за својот погреб е тоа, да не бидам жив закопан.       Честерфилд – Му рече глината на мајсторот: ‘Зошто ме гмечеш? Ќе дојде ден па и јас тебе ќе те гмечам.’       Кабир – Често сум посакувал да […]

МУДРОСТИ – БЕСМРТНОСТ

– Гробовите на овој свет се полни со оние, кои себе си се сметале за бесмртни.     Кар – Contra vim mortis non est medicamen in fortis – Против снагата на смртта не расти лек во градината.       Салеринска школа – Mortem optare malum: timere peius. – Зло е да се сака смртта, но уште полош е […]